Χρήση θέρμανσης σε μη αυτόνομα συστήματα

Η λειτουργία της θέρμανσης στοιχίζει αρκετά σε χρήμα, γκρίνιες, σκοτούρες και βέβαια σε ρύπανση της ατμόσφαιρας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ROMVOS ΤΕΧΝΙΚΗ
Δημοσιεύσεις: 158
Εγγραφή: Σάβ Σεπ 03, 2011 2:00 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Χρήση θέρμανσης σε μη αυτόνομα συστήματα

Δημοσίευση από ROMVOS ΤΕΧΝΙΚΗ »

Κατόπιν προτροπής του φίλου Γιώργου θα παραθέσω κάποιες τεχνικές πληροφορίες για τη χρήση θέρμανσης στην πλειοψηφία των πολυκατοικιών της Ελλάδας οι οποίες δεν έχουν αυτονομία.

Το πιο κοστοβόρο κομμάτι στην θέρμανση και συνάμα το λιγότερο αποδοτικό για τον χρήστη, είναι η προθέρμανση του λέβητα. Όταν σε ένα σύστημα μη αυτόνομο ξεκινάει ο λέβητας την λειτουργία του, τότε και για περίπου μια ώρα προθερμαίνεται ο λέβητας για να φτάσει τη θερμοκρασία των νερών στους 80 με 90 βαθμούς κελσίου. Συνήθως οι πολυκατοικίες έχουν σετταρισμένο τον θερμοστάτη του κυκλοφορητή στους 40 με 50 βαθμούς κελσίου. Έτσι όταν ο λέβητας φτάσει το νερό σε θερμοκρασία 50 βαθμών, τότε μπαίνει σε λειτουργία ο κυκλοφορητής και αρχίζει το νερό να οδεύει προς τα σώματα. Όσες περισσότερες φορές ανάβουμε τον λέβητα, τόσο περισσότερα χρήματα σπαταλάμε στην προθέρμανσή του. Εάν υποθέσουμε ότι το νερό είναι στους 20 βαθμούς, τότε θέλουμε κάποια ώρα για να φτάσει στους 50 και να αρχίσει να κυκλοφορεί το νερό. Σε αυτό το διάστημα καίμε πετρέλαιο χωρίς όμως να απολαμβάνουμε συνθήκες θέρμανσης. Αλλά και όταν κυκλοφορεί το νερό στην αρχή, επειδή η θερμοκρασία του είναι ακόμα στους 50 βαθμούς, δεν έχουμε τη θέρμανση που επιθυμούμε (αργεί να ζεσταθεί το σπίτι), επομένως μέχρι το νερό να φτάσει τους 80 βαθμούς συνεχίζουμε να πληρώνουμε χωρίς να απολαμβάνουμε πραγματική θέρμανση.
Τα αυτόνομα συστήματα είναι πιο οικονομικά διότι ο λέβητας λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο και δεν δαπανάται ποτέ άσκοπη ενέργεια για προθέρμανη και φυσικά το νερό διατηρείται πάντα σε μια αποδοτική θερμοκρασία της τάξης των 65 και άνω βαθμών κελσίου. Όσο και εάν φαίνεται παράξενο, η 24ώρη λειτουργία του λέβητα έχει θετική συνέπεια στην τσέπη μας. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε μη αυτόνομα συστήματα στα οποία δεν έχουμε διαφοροποίηση της ζήτησης και επομένως ο λέβητας λειτουργεί συνέχεια στο όριο.

Σχεδόν όλα τα συστήματα είναι διαστασιολογημένα για 6 με 8 ώρες θέρμανση την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο λέβητας λειτουργεί για αυτό το χρονικό διάστημα, τότε οι 6 με 8 ώρες λειτουργίας είναι ικανές για να διατηρήσουν το σπίτι ζεστό (εφόσον τηρηθούν οι κανόνες σωστού αερισμού και γίνει σωστή χρήση της έναρξης του καυστήρα). Είναι προτιμότερο λοιπόν να επιλέξουμε όσο το δυνατόν λιγότερες εναύσεις του καυστήρα μέσα στην ημέρα μας. Είναι καλύτερο ο λέβητας να προθερμαίνεται μια φορά και όχι δύο ή τρεις ή ακόμα και τέσσερις! ανά ημέρα. Εάν πούμε ότι το καλοριφέρ θέλουμε να λειτουργεί 6 ώρες την ημέρα τότε σπάμε τις περιόδους σε δύο 3ωρα, ενώ εάν πούμε ότι θέλουμε 8 ώρες τότε σε δύο 4ωρα. Ποτέ παραπάνω φορές.

Οι περισσότερες πολυκατοικίες χωρίς αυτονομία έχουν πρόβλημα κακής θέρμανσης στα πάνω διαμερίσματα. Αδαείς τεχνικοί προτίνουν αλλαγή κυκλοφορητή και βάζουν έναν μεγαλύτερο χωρίς όμως να λύνεται το πρόβλημα. Σε αυτά τα συστήματα τα χαμηλά διαμερίσματα θερμαίνονται πολύ, ενώ τα ψηλά λιγότερο με αποτέλεσμα τσακωμούς, σπατάλη χρημάτων και πολλά άλλα. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τη ροή του νερού στις σωληνώσεις. Απλουστευτικά λέω ότι το νερό πηγαίνει πιο εύκολα στα χαμηλά διαμερίσματα παρά στα ψηλά. Το πρόβλημα είναι δυσνόητο τεχνικά και πολύ δύσκολο στην επίλυσή του. Ωστόσο με μεγαλύτερες διάρκειες λειτουργίας του λέβητα το πρόβλημα μειώνεται ενώ με μικρότερες διάρκειες λειτουργίας γιγαντώνεται.

ΥΓ1: Όταν αλλάζουμε κυκλοφορητή και βάζουμε μεγαλύτερο τότε θερμαίνουμε τα χαμηλά διαμερίσματα ακόμα περισσότερο, ενώ τα ψηλά συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα και μάλιστα πιο κοστοβόρο. Επίσης με μεγαλύτερο κυκλοφορητή αποκτούν πρόβλημα θορύβου στα καλοριφέρ τα χαμηλά διαμερίσματα ο οποίος είναι πολύ ενοχλητικός. Επομένως, όταν κάποιος μας πει για αλλαγή κυκλοφορητή, ας είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή μας.

ΥΓ2: Αντιστάθμιση. Έχω βαρεθεί να ακούω για τα καλά της αντιστάθμισης σε μη αυτόνομα συστήματα. Πρώτον, η αντιστάθμιση πάει πακέτο με την αυτονομία (και αυτό όχι πάντα!). Δεύτερον, η αντιστάθμιση επιδεινώνει το πρόβλημα των άνω διαμερισμάτων μιας και η θερμοκρασία του νερού δεν είναι πάντα η μέγιστη δυνατή. Τρίτον, η αντιστάθμιση μπορεί να θέσει σε λειτουργία τον καυστήρα για 10 λεπτά μόνο! Αντιστάθμιση σε μη αυτόνομα συστήματα, βάζουμε μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι τα πάντα λειτουργούν ρολόι. Καλοί οι αυτοματισμοί, αλλά να ξέρουμε και την χρησιμότητά τους. Εάν ένας τεχνικός μιλάει για αντιστάθμιση χωρίς να θέσει ζήτημα εξισορρόπησης (σε άλλη συζήτηση αυτό), τότε τον χαιρετάμε ευγενικά και δεν τον ξανακαλούμε ποτέ. Είναι ΑΣΧΕΤΟΣ.
ΡΟΜΒΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ
Ηλεκτρομηχανολογικές εφαρμογές
Διαχειρίσεις κτιρίων
www.romvostech.gr

Άβαταρ μέλους
gtsoukn
Δημοσιεύσεις: 1128
Εγγραφή: Τετ Ιαν 23, 2008 12:18 am
Τοποθεσία: Γιώργος @ Πάτρα

Re: Χρήση θέρμανσης σε μη αυτόνομα συστήματα

Δημοσίευση από gtsoukn »

Άψογος.

:-D :-D :-D

taz
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 02, 2011 6:57 pm

Re: Χρήση θέρμανσης σε μη αυτόνομα συστήματα

Δημοσίευση από taz »

Πολύ ενημερωτικό άρθρο! Να κάνω μερικές ερωτησούλες αν επιτρέπεται (είμαι σε παλιά πολυκατοικία με 30 διαμερίσματα :-( ):

1. ποιό το όφελος και ποιά η πιθανή επιβάρυνση να είναι ο κυκλοφορητής στους 50C και οχι στους 40C?
2. για 6-8 ώρες την ημέρα δυστυχως δεν νομίζω πλέον οτι το ανάβει κανείς σε πολυκατοικία. Ωστόσο ποιές θεωρούνται από πρακτικά οι καλύτερες ώρες λειτουργίας της θέρμανσης;
3. εχω ακούσει για κάποιες περιπτώσεις μη αυτόνομης θέρμανσης όπου το άναβαν για πολλές ώρες, σε θερμοκρασία 50-55C. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο τόσο από πλευρά κατανάλωσης καυσίμου όσο και από απόδοσης θέρμανσης;

Περιμένω με ενδιαφέρον να διαβάσω και άλλα για αυτά τα θέματα, γενικά τι καλύτερο μπορεί να γίνει για χρήση σε μη αυτόνομη θέρμανση!!! :)

Άβαταρ μέλους
gtsoukn
Δημοσιεύσεις: 1128
Εγγραφή: Τετ Ιαν 23, 2008 12:18 am
Τοποθεσία: Γιώργος @ Πάτρα

Re: Χρήση θέρμανσης σε μη αυτόνομα συστήματα

Δημοσίευση από gtsoukn »

Δες κι αυτό: ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Ίσως σου λύσει κάποιες απορίες.

Άβαταρ μέλους
ROMVOS ΤΕΧΝΙΚΗ
Δημοσιεύσεις: 158
Εγγραφή: Σάβ Σεπ 03, 2011 2:00 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Χρήση θέρμανσης σε μη αυτόνομα συστήματα

Δημοσίευση από ROMVOS ΤΕΧΝΙΚΗ »

Αγαπητέ taz,

1. Δεν θα δεις καμία διαφορά στην τσέπη σου.
2. Πρακτικά οι καλύτερες ώρες δεν υπάρχουν. Υπάρχει όμως το καλύτερο διάστημα αερισμού του σπιτιού. Τα καλοριφέρ είναι η καλύτερη μορφή θέρμανσης -μετά τη σύγχρονη ενδοδαπέδια-. Η αιτία είναι η μεγάλη αδράνεια του συστήματος. Δηλαδή, το σύστημα συνεχίζει να θερμαίνει και μετά την παύση λειτουργίας, εξαιτίας του ότι τα καλοριφέρ χάνουν την αποδιδόμενη θερμότητα σταδιακά και όχι αμέσως. Εάν λοιπόν πούμε ότι μετά την παύση της θέρμανσης και για την υπόλοιπη μία ώρα τα καλοριφέρ συνεχίζουν να θερμαίνουν το σπίτι, τότε δύο ώρες μετά την παύση του συστήματος έως και δύο ώρες πριν την έναρξη μπορείς να αερίζεις όσο θέλεις. Το δίωρο μετά είναι για να έχεις καταφέρει να πάρεις το μέγιστο της θέρμανσης που γίνεται, και το δίωρο πριν για να μην είναι το σπίτι σου εντελώς κρύο.
3. Είναι εφικτό και μάλιστα καταναλώνεις λιγότερο πετρέλαιο (ή φ.α.) και έχεις εφάμιλλη ποιότητα θέρμανσης (για μένα καλύτερη). Ένας ενδεικνύμενος τρόπος είναι με τρίοδη ηλεκτροβάνα στην επιστροφή του νερού και με θερμοστάτη στην προσαγωγή του νερού. Οι τρίοδες ηλεκτροβάνες είναι λίγο ακριβές, αλλά αξίζει το μερέμετι. Εναλλακτικά, εάν έχεις καινούριο καυστήρα, τότε αυτό γίνεται και μέσω του καυστήρα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι που είναι για πιο μερακλήδες. Αλλά εγώ απεχθάνομαι τους μερακλήδικους τρόπους γιατί είναι πιο πολύπλοκοι για τους διαμένοντες της πολυκατοικίας.

Και κάτι γενικό. Το μέλλον και το παρόν της θέρμανσης σε παλιές πολυκατοικίες είναι η ηλιακή υποβοήθηση. Είναι ακριβό το σπορ, αλλά είναι ότι καλύτερο υπάρχει. Πάντα προτίνω σε πολυκατοικίες να μαζέψουν ένα καλό ποσό (στη δική σου περίπτωση 1000 ευρώ ανά διαμέρισμα) και να φτιάξουμε ένα σύστημα με υποβοήθηση ηλιακής ενέργειας στη θέρμανση. Στενοχωριέμαι όταν βλέπω να είναι στη μόδα τα φωτοβολταικά και όχι η ηλιακή ενέργεια. Προτιμάει κάποιος να παίρνει 100 ευρώ από τη ΔΕΗ το μήνα, παρά να κερδίζει 300ευρώ σε σπατάλη καυσίμου. Με την ηλιακή ενέργεια σχεδόν το 40% των απαιτήσεων της θέρμανσης το καλύπτεις. Δηλαδή 40% εξοικονόμηση. Είναι ότι καλύτερο υπάρχει. Πρακτικά το νερό θερμαίνεται από τους 20 έως τους 50 με ήλιο (εντελώς τζάμπα) και από τους 50 έως τους 80 με καύσιμο. Είναι μεγάλη η εξοικονόμηση, αλλά μεγάλο το κόστος απόκτησης. Ωστόσο σε 5 με 6 χρόνια αποσβένεις και μετά αρχίζεις να κερδίζεις γεωμετρικά. Επιπλέον, η πολυκατοικία εκτινάσσεται σε ενεργειακή κλάση -το λίγοτερο- Β, κάτι που ανεβάζει την αξία της και θα φανεί απαραίτητο σε μερικά χρόνια που τα ενεργειακά πιστοποιητικά θα είναι must. Εάν δε, βάλεις και τα ζεστά νερά χρήσης στην εξίσωση τότε πες καληνύχτα στις δαπάνες.

Σε μια από τις τελευταίες πολυκατοικίες που σχεδιάσαμε και εγκαταστήσαμε το σύστημα θέρμανσης, ήταν και ο Πολ.Μηχ. μερακλής και βάλαμε: ηλιακά για 40% κάλυψη της ετήσιας θέρμανσης και 80% κάλυψη της ετήσιας απαίτησης σε ζεστό νερό και επίτοιχες μονάδες φ.α. για τα υπόλοιπα (60% και 20% αντίστοιχα). Κρατήσου τώρα. Πέρυσι, διαμέρισμα 5ου ορόφου 120 τ.μ. πλήρωσε συνολικά 250 ευρώ στο φ.α. για να έχει όλο το χρόνο θέρμανση, όλο το χρόνο ζεστό νερό και όλο το χρόνο κουζίνα. Δηλαδή όσο θα πλήρωνε ένα εφάμιλλο διαμέρισμα για δύο μήνες μόνο για θέρμανση.

Φιλικά
Χάρης
ΡΟΜΒΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ
Ηλεκτρομηχανολογικές εφαρμογές
Διαχειρίσεις κτιρίων
www.romvostech.gr

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θέρμανση”