Υποχρεωτική ασφάλιση διαμερισμάτων στον κανονισμό πολυκατ.

θέματα ασφάλισης κατοικίας, κτιρίου και περιεχομένου
Απάντηση
ngian
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Τρί Απρ 13, 2010 7:40 am

Υποχρεωτική ασφάλιση διαμερισμάτων στον κανονισμό πολυκατ.

Δημοσίευση από ngian »

Καλησπέρα σε όλους. Χαίρομαι που για όλα τα καθημερινά προβλήματα υπάρχει και από ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών. Επίσης χαίρομαι που βρήκα και το diaxeiristis, μιας και από όσα θέματα έχω διαβάσει, είναι αρκετά βοηθητικά για ότι αφορά μια πολυκατοικία. Τον τελευταίο μήνα η οικογένειά μου είναι σε διαδικασία αγοράς διαμερίσματος, και έτσι μέσω του Google βρέθηκα εδώ.

Ένα από τα πρώτα αξιοπερίεργα που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής στο ακίνητο που καταλήξαμε για αγορά, είναι ένα άρθρο του καταστατικού (κανονισμού) της πολυκατοικίας.

Πρόκειται για 2 παραγράφους που υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες όλων των διαμερισμάτων να τα ασφαλίσουν κατά πυρκαγιάς και σεισμό για ποσό που ανταποκρίνεται στην αξία τους, να ανανεώνουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάθε χρόνο και να παραδίδουν αντίγραφό του στο διαχειριστή.

Επίσης ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να διατηρεί ασφαλισμένους σε αναγνωρισμένη ασφαλιστική εταιρεία τους κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους, πράγματα και εγκαταστάσεις του κτιρίου κατά κινδύνου πυρκαγιάς, καταστροφής, βλάβης και απώλειας για ποσό που καλύπτει την πραγματική αξίας τους.


Το συγκεκριμένο θέμα το έχω θίξει στην δικηγόρο που θα χρησιμοποιήσω για την αγορά του διαμερίσματος, και μου είπε πως και στην ίδια κάνει εντύπωση ο συγκεκριμένος κανόνας. Αυτό που θα μπορεί να γίνει είναι να συμφωνήσουμε όλοι (όσοι έχουν αγοράσει διαμερίσματα, καθώς και ο κατασκευαστής με όσα έχει απούλητα) έτσι ώστε να τροποποιηθεί αυτός ο όρος μιας και χρειάζεται παμψηφία.

Έχει έρθει αντιμέτωπος κανένας με παρόμοιους όρους, και αν ναι πως το αντιμετωπίσατε;

HaVai
Administrator
Δημοσιεύσεις: 879
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 16, 2005 3:22 am
Τοποθεσία: Πειραιάς
Επικοινωνία:

Re: Υποχρεωτική ασφάλιση διαμερισμάτων στον κανονισμό πολυκα

Δημοσίευση από HaVai »

ngian έγραψε:Καλησπέρα σε όλους. Χαίρομαι που για όλα τα καθημερινά προβλήματα υπάρχει και από ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών. Επίσης χαίρομαι που βρήκα και το diaxeiristis, μιας και από όσα θέματα έχω διαβάσει, είναι αρκετά βοηθητικά για ότι αφορά μια πολυκατοικία. Τον τελευταίο μήνα η οικογένειά μου είναι σε διαδικασία αγοράς διαμερίσματος, και έτσι μέσω του Google βρέθηκα εδώ.
Καλωσήλθες στην κοινότητα μας!
ngian έγραψε:Ένα από τα πρώτα αξιοπερίεργα που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής στο ακίνητο που καταλήξαμε για αγορά, είναι ένα άρθρο του καταστατικού (κανονισμού) της πολυκατοικίας.

Πρόκειται για 2 παραγράφους που υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες όλων των διαμερισμάτων να τα ασφαλίσουν κατά πυρκαγιάς και σεισμό για ποσό που ανταποκρίνεται στην αξία τους, να ανανεώνουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάθε χρόνο και να παραδίδουν αντίγραφό του στο διαχειριστή.
Όταν το σπίτι αγοράζεται με δάνειο, όπως συμβαίνει τις περισσότερες των περιπτώσεων, τότε η ασφάλιση κατά πυρκαγίας και σεισμού είναι υποχρεωτική.

Στην περίπτωση του δικού σας καταστατικού, αυτός ο όρος προφανώς έχει προσθεθεί από τους οικοπεδούχους που προσπαθούν να αφυπνίσουν όλους τους ιδιοκτήτες για τους ενδεχόμενους κινδύνους.
ngian έγραψε:Επίσης ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να διατηρεί ασφαλισμένους σε αναγνωρισμένη ασφαλιστική εταιρεία τους κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους, πράγματα και εγκαταστάσεις του κτιρίου κατά κινδύνου πυρκαγιάς, καταστροφής, βλάβης και απώλειας για ποσό που καλύπτει την πραγματική αξίας τους.
Νομίζω ότι αυτός ο όρος για την ασφάλιση των κοινόχρηστων και κοινόκτητων χώρων για πυρκαγιά αναφέρεται σε όλους τους σύγχρονους κανονισμούς πολυκατοικίας. Οι τελευταίοι κανονισμοί αναφέρουν ότι υποχρεούται να τους ασφαλίζει και για σεισμό.

Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ:
Aσφάλιση κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum.
forum | website | facebook | twitter | RSS

nomos
Δημοσιεύσεις: 538
Εγγραφή: Δευ Μάιος 05, 2008 9:51 pm
Τοποθεσία: Αθηνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nomos »

Δεν είναι καθόλου αξιοπερίεργο....
Μακάρι να ανέφεραν όλοι οι κανονισμοί πολυκατοικιών τις συγκεκριμένες παραγράφους.
¶ξιον απορίας για την εντύπωση της δικηγόρου σας...

ngian
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Τρί Απρ 13, 2010 7:40 am

Δημοσίευση από ngian »

Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Το κομμάτι που αφορά την ασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων, το καταλαβαίνω, αλλά μου κάνει εντύπωση το ότι πρέπει να έχω ασφαλισμένο και το διαμέρισμα μου (σε περίπτωση που δεν θα το έπαιρνα με δάνειο ή στην περίπτωση που αποπληρωθεί το δάνειο και μετά) και θα πρέπει να δίνω αναφορά στον διαχειριστή.

Σε περίπτωση που δεν το έχω ασφαλισμένο (λόγο αποπληρωμής δανείου) μπορεί κάποιος να με καταγγείλει; Ο διαχειριστής; Γνωρίζω τις συνέπειες του νόμου ΝΟΜΟΥ 3741/1929 ΑΡΘΡΟ 9, παρόλαυτά δεν θέλω να πληρώνω ασφάλεια σπιτιού.

nomos
Δημοσιεύσεις: 538
Εγγραφή: Δευ Μάιος 05, 2008 9:51 pm
Τοποθεσία: Αθηνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nomos »

Στην χειρότερη των περιπτώσεων, αν συμβεί κάτι κακό που να προήλθε από εσάς και επεκτάθηκε ή δημιούργησε ζημία σε γειτονικό διαμέρισμα, να πληρώσετε την ζημιά από την τσέπη σας..
Επίσης έχει το δικαίωμα ο Διαχειριστής να σας κάνει αγωγή εκ μέρους των υπολοίπων συνιδιοκτητών, επειδή δεν τηρείτε την υποχρέωσή σας απέναντι στον κανονισμό.

NBGID
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2016 2:21 am

Re: Υποχρεωτική ασφάλιση διαμερισμάτων στον κανονισμό πολυκα

Δημοσίευση από NBGID »

Καλημέρα σε όλους. Θα ήθελα τα φώτα σας στα εξής:

Σε πολυκατοικία του 1966, ο διαχειριστής δεν έχει φροντίσει

1) για σύστημα πυρανίχνευσης ή ανίχνευσης καπνού στους κοινόχρηστους χώρους δεδομένου ότι υπάρχει στο υπόγειο εξωτερικά από τον καιρό ανοικοδόμησης της υποσταθμός της ΔΕΗ και πλέον και εγκάτασταση φυσικού αερίου. Υπάρχουν μόνο πυροσβεστήρες ανά όροφο.

2) Οι φωταγωγοί είναι σε άθλια κατάσταση εάν τους θεωρήσομε εξόδους διαφυγής.

3) Αν δεν κάνω λάθος εάν όχι όλες, οι περισσότερες πόρτες δεν είναι πυράντοχες.

4) Επίσης, σχετικά με την ασφάλεια τα περισσότερα κιγκλιδώματα των εξωτερικών χώρων (μπαλκόνια) είναι ετοιμόρροπα και παρά τις συνεχείς οχλήσεις στο διαχειριστή για να θέσει τουλάχιστον το θέμα στη συνέλευση, ουδέν πράττει.
(Τα δικά μας είναι σε άριστη κατάσταση.)
Εδώ δεν προκύπτει πάλι θέμα αστικής και ποινικής ευθύνης έναντι τρίτων από πρόκληση ατυχήματος από αποκόλληση από διάφορα αίτια;

Τα τελευταία 2 και πλέον έτη, ο διαχειριστής έχει γίνει φορτικός να κάνομε ασφάλεια πυρός για το διαμέρισμα μας
παρά του ότι του είναι γνωστό ότι δεν κατοικείται (όμως ανακαινίστηκε πρόσφατα και δεν είναι ενυπόθηκο).

Δεν είναι λογικό να υπάρξει μέριμνα για τα προαναφερθέντα πρώτα και ύστερα να επιδιώκει να εξαναγκάσει τους ιδιοκτήτες να κάνουν ασφάλεια πυρός για τα διαμερισματά τους;

Πέραν του καταστατικού στο οποίο ισχυρίζεται ότι αναφέρεται, υπάρχει κάποιος νόμος που να λέει ότι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οφείλουν να κάνουν ασφάλεια πυρός;

Τέλος, δεν βλέπω το λόγο που πρέπει να καταθέσω στον διαχειριστή αντίγραφο από το ασφαλιστήριο μου ή με ποιά ιδιότητα νομικού προσώπου-εκτός των άλλων περιέχει και προσωπικά στοιχεία μου που δεν επιθυμώ να γνωρίζει.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ασφάλιση Ακίνητης Περιουσίας”