Καμινάδα τζακιού σε πολυκατοικία...

Βασικό στοιχείο θέρμανσης αλλά και διακόσμησης είναι το τζάκι
Απάντηση
MaMaKos
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 09, 2012 11:40 pm

Καμινάδα τζακιού σε πολυκατοικία...

Δημοσίευση από MaMaKos »

Καλησπέρα σας. Εχω διαμέρισμα στον 5ο και τελευταίο όροφο και επειδή έχουν να βάλουν 4 χρόνια πετρέλαιο θέρμανσης αποφάσισα να βάλω ενεργειακό τζάκι. Γνωρίζω ότι για να τρυπήσω την πλάκα και να βγάλω καμινάδα πάνω, χρειάζομαι οικοδομική άδεια. Ισχύει το ίδιο και για τον φωταγωγό? Εχουν βγάλει κι άλλοι ιδιοκτήτες μπουριά από ξυλόσομπες και απορροφητήρες στον φωταγωγο χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Η ερώτησή μου είναι λοιπόν αν μπορώ να βγάλω καμινάδα στον φωταγωγό ή στην βεράντα μου (η οποία είναι πιο μέσα, όπως συνηθίζεται στα ρετιρέ, δεν χαλάει την πρόσοψη της πολυκατοικίας γιατί δεν φαίνεται καμινάδα και είναι στον ''αέρα'' του σπιτιού μου, δεν θα ενοχλεί κανέναν.) Ευχαριστώ προκαταβολικά!

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Καμινάδα τζακιού σε πολυκατοικία...

Δημοσίευση από mimis50 »

Καλημέρα και καλώς ήλθες στην παρέα μας.

Υποθέτω ότι η πολυκατοικία σου είναι παλιά (πριν το 1985) με κεντρική μη αυτόνομη θέρμανση. Επίσης βλέπω ότι στην πολυκατοικία σου δεν τηρούνται και πολύ οι κανόνες, αφού περνούν μπουριά μέσα από φωταγωγούς, φαντάζομαι και χωρίς καμία έγκριση της Γενικής Συνέλευσης.

Το σωστό όμως κατά την άποψή μου είναι το εξής:
Για να βγάλεις την καμινάδα σου μέχρι το δώμα, θα χρησιμοποιήσεις κοινόχρηστους χώρους, όπως το δώμα, ο φωταγωγός ή ο εξωτερικός τοίχος της ιδιοκτησίας σου, (Διάβασε Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι). Επομένως πρέπει να ζητήσεις την έγκριση των συνιδιοκτητών μέσω γενικής συνέλευσης. Επειδή το ενεργειακό τζάκι δεν αποτελεί ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης, αλλά δευτερεύουσα και υποβαθμισμένη σε σχέση με την κεντρική θέρμανση πετρελαίου, θα πρέπει η Γ.Σ. να σου επιτρέψει αυτή την αλλαγή και πιθανόν να σε υποχρεώσει να πληρώνεις ως πάγιο το 30% της δαπάνης της κεντρικής θέρμανσης που σε αναλογεί. Όλα αυτά αν δεν αναφέρει τίποτε διαφορετικό ο κανονισμός της πολυκατοικίας (αν υπάρχει).

Γιατί δεν κοιτάς τη λύση σόμπας ή καυστήρα pellet σε σύνδεση όμως με τα σώματα του καλοριφέρ; Στη θεματική ενότητα "Θέρμανση" και στα θέματα: Πάγιο θέρμανσης και ανεξάρτητη θέρμανση σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση θα βρεις πολλές απαντήσεις. Επίσης στις δύο αυτές λύσεις αποφεύγεις και την έκδοση οικοδομικής άδειας για καμινάδα, γιατί στην προκειμένη περίπτωση αυτή είναι ένα λεπτό μπουρί, και το υψηλό κόστος κατασκευής της. Επίσης έχεις μια πιο "καθαρή" θέρμανση από όλες τις απόψεις. Με τη σόμπα pellet έχεις και την αίσθηση του τζακιού, αν αυτό σ' ενδιαφέρει. Στη θεματική ενότητα «Τζάκι» διάβασε και αυτό: "Δεινά από... τζάκι". Χαιρετώ, Δημήτρης.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Τζάκι”